Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2011 10:50 - Омлет от мъдрости
Автор: sever Категория: Изкуство   
Прочетен: 12410 Коментари: 10 Гласове:
65

Последна промяна: 16.04.2011 19:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Глупаци има всякакви, но моля не ставайте, докато не бъдете повикани поименно. Последният път, когато украсявахме с присъствието си старата развалина ... като аристокрация в състояние на безпаричие, крадейки млякото на котката и ровейки за някой фас, осъзнахме, че всеки може да се ядоса - това е лесно, но да се ядосаш на точния човек в необходимата степен, в подходящото време и за подходящото нещо по правилния начин -това не е по силите на всеки и не е лесно. 

Тази жена ме ядоса в правилна степен, но проявих милост не само, защото приличаше на кръстоска между свинемайка пред опрасване и борец тежка категория, а защото знам, че за да се изсуши една сълза се изисква повече доблест, отколкото да се пролее море от кръв. Да не мислите, че ако Лаура беше жена на Петрарка, той щеше цял живот да й пише сонети?

Простих й, защото зная, че успехът е само отложен провал, а и защото тези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно.

Трябва да правим всяко нещо така, сякаш не съществува нищо друго. Никога не е твърде късно, за да станеш онова, което си можел да бъдеш. Безпаричен например. Бедността не е порок. Ако беше порок, нямаше да се срамуваме от нея.

Женското предположение е много по-вярно от мъжката сигурност, защото ни е природа. Съдиите на хората могат да покажат милост. Срещу законите на природата обаче никой не може да обжалва. Във всеки човек има точно толкова тщеславие, колкото ум не му достига.

С учудване установявам, че е по-добре да нямаш никакъв ум, отколкото да не използваш ума си по предназначение.

Ако виждам по-далеч от другите, то е защото стоя на раменете на гиганти. От тази си височина знам, че Геният е постоянство на мисълта, съсредоточена в известно направление. При липса на данни най-простото обяснение се приема за вярно.

Като се замисля за думите в окови Поезията е паметник, в който са запечатани най-добрите и най-щастливите мигове на най-добрите и най-щастливите умове. Ако откажеш да приемеш друго, освен най-доброто, много често го получаваш

Не ме е много грижа дали хората споделят моите мисли. Разбира се, смятам себе си за права (инак не бих разсъждавала така), а другите за криви, но това, че са такива, изобщо не ме трогва. Не съм се вълнувала особено, когато съм откривала, че някое мое мнение се различава от това на мнозинството. До известна степен имам доверие в своя инстинкт.

Невежеството е майка на възхищението, а Любовта е второто Слънце на света. От долината човек вижда нещата големи, а от върха – дребни.

Самият разум е въпрос на вяра. Проява на вяра е да се твърди, че мислите ни изобщо имат някаква връзка с действителността. Вземи за пример парите – за да бъдеш достатъчно умен да докопаш всичките пари, трябва да си достатъчно глупав да ги искаш. Всяко безумие има своята логика. Не е ли печално, че желанието надживява с толкоз години възможностите?

Понякога си струва да отстояваме и принципите си, нали? - Понякога, да… Номерът е да знаеш точно кога и точно кои принципи! 

Законът е кристализация на обществените предразсъдъци и то докато благодарността е най-малката добродетел, а неблагодарността - най-лошия порок.

Знам, че цинизмът ми е хумор в лошо настроение. Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения.

Когато на света се появи истински гений, той може да бъде разпознат по това, че всички празноглавци се обединяват на борба срещу него.

 

 

Омлета бе забъркан от:

О`Хенри, П.Г.Удхаус, Аристотел, Джордж Байрон, Джеймс Бари, Греъм Грийн, Чарлз Дикенс, Джордж Елиът, Джером К. Джером, Ръдиард Киплинг, Артър Кларк, Александър Поуп, Емили Дикенсън, Исак Нютон, Уилям Окам, Пърси Шели, С.Моъм, Джорд Чапмън, Гилбърт Честъртън, У. Шекспир, Артър Хейли, Иън Флеминг, Томас Фулър, Хърбърт Уелс, Джонатан Суифт 



Гласувай:
59



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunn - Безценен ,,омлет'' от мъдрости !
16.04.2011 11:26
... а аз си избрах повече от тази подправка в него - ,,Срещу законите на природата обаче никой не може да обжалва.'' ... :))) ...
... бегам да си играя ... :))) ...
цитирай
2. sparotok - !
16.04.2011 15:35
Хубави нещица, понякога с малко думи може да се каже нещо, за което са изписани томове...

Поздрави!
цитирай
3. luckanova - Нещата от живота
16.04.2011 19:41
"Омлет",наистина.Натежава повече от "Пилешка супа за душата"- заради тъмните нюанси,но пък е истински.
цитирай
4. vahisht - Да....
17.04.2011 01:42
Този омлет ми дойде в повече, но това не означава, че не е "вкусен" и както е модерно да се казва сега, яйцата с които е приготвен са "органик"...... :)
Поздравления за приготвянето ....!!!!
цитирай
5. karaiany - Хубав омлет си забъркала, много ми ...
17.04.2011 02:34
Хубав омлет си забъркала , много ми хареса! :)))
И яйцата си ги подбрала-все такива големи , с хубав жълтък , все от добри " кокошки " ! :)))
И на сол и пипер си го докарала , макар и малко лютиво на вкус - то ще е от лютите чушки....(не искам да се бъркам , твоя е рецептата), но няма да е по вкуса на всеки - само за connoisseurs е ,очевидно !:)))
"Аз не съм професор по социална икономика за обучение на глупци. Нека закусим. Ще ми струва по-евтино да ви приготвя малък омлет , отколкото да преуморявам ума си в безсмисленото ви обучение ! " ( от "Момичето със златните очи " на Балзак .
Винаги съм считал , че всеки човек има своето време и място , за да приеме и усвои някои истини .
И както казва Joseph Cambell (последовател наCarl Young) в "Power of Mith " .... "всичко , което правим (без изключение) има както добри , така и лоши последици ".
И една моя любима Zen поговорка :
"Да бъдеш Буда е лесно,
но е трудно да се простиш с илюзиите...
В безбтойни , дълги нощи,
седях и чувствах
студа сковаващ
точно преди изгрев....."
цитирай
6. slavimirgenchev1953 - "Той беше добър човек
17.04.2011 07:06
в лошия смисъл на думата". Стефан Цвайг, "Нетърпеливо сърце".
)))
цитирай
7. анонимен - По средата на порцията започнах да ...
17.04.2011 09:18
По средата на порцията започнах да се стряскам от гениалността ти. Добре, че в края на чинията видях подправките. Толкова акъл на едно място е направо плашещ. :)
цитирай
8. cornflower - Страхотен финал!
24.09.2012 16:46
Страхотен финал!
цитирай
9. raders - Наистина си струва да се погледне ...
04.07.2013 18:03
Наистина си струва да се погледне тук. Добре, че ми се обади.
цитирай
10. planinitenabulgaria - Есе, наситено с мъдрост,
04.12.2015 10:07
помагащо на човек да намери отговор на въпроси, търсени от години! Поезията е Божия искра, есета и разкази пишат тези, които могат нещо да кажат. Ето един добър пример.
Брависимо специално за кодата и финала му!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sever
Категория: Изкуство
Прочетен: 609665
Постинги: 75
Коментари: 802
Гласове: 18309
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930