Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2018 07:53 - Екстремен туризъм (The big blue hole in Belize)
Автор: jokera Категория: Туризъм   
Прочетен: 1556 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 



image


Любители ли сте на екзотични и уникални по рода си приключения?

Добре дошли в Белиз и по-точно в Great Blue Hole. Голямата синя дупка е голяма подводна пещера край бреговете на Белиз. Той се намира в близост до центъра на Lighthouse Reef, малък атол на 100 километра (62 мили) от континенталната част на Белиз Сити.

Белиз , е известен по-рано като британски Хондурас. Намира се на източното крайбрежие на Централна Америка и граничи на север с Мексико, на юг и запад с Гватемала, а на изток се простира синия простор на Карибско море. Територията на Белиз е с дължина около 290 километра и ширина 110 километра с площ от 22 800 квадратни километра и население от 387 879 души според преброяването през 2017г.
image
Белиз
е образуван от разнообразно общество, съставено от много култури и езици, които отразяват и богатата му история. Английският е официалният език на Белиз, а Белисиане Креол е неофициалният (родния) език на местните. Повече от половината от населението е многоезично, като испанският език е вторият най-разпространен говорим език.
image

Дупката е с кръгла форма, над 300 метра и дълбочина 125 метра и е втората най-голямата природна формация от този вид в света. Голямата синя дупка, е част от по-голямата резерватна система на бариерен риф, и е включена в списъка на световно наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

image

Световно-известна дестинация за любители на екстремни развлечения. Тук имате възможността да се потопите в кристално чистите води и да видите невероятни видове морски живот, включително тропически риби, акули и грандиозни коралови образувания.

 

Екскурзиите за гмуркане в Голямата синя дупка (Great Blue Hole) са целодневни и обикновено се състоят от едно гмуркане в Blue Hole и две допълнителни гмуркания в близките рифове.

В средата на 70-те години на миналия век Жак Кусто с "Калипсо" е направил изследване на атолите "Голямата синя дупка", "Белиз" и региона.

Канадският водолаз Капитан Рей казва: "Имах удоволствието да бъда един от тези ранно пристигналите от гмуркащата общност, придружаващ водолазите на Кусто в" Синята дупка "и да участвам в едно от първите гмуркания тук и по река Белиз.

image

"Поради относителната изолация нашите атоли са останали почти толкова девствени, колкото ги помня преди 30 години. В резултат на сравнително лесните пътувания днес това усещане за отдалеченост и качеството на подводната среда е още по-необичайно.
image
Само с няколко изключения мога да посетя всеки над или подводен обект в атолите в Белиз и сцената изглежда непроменена.
image


Другата синя дупка

Белиз има друга, по-малко позната синя дупка. Тя е във вътрешноста и се намира на 12 мили южно от град Белмопан в самия център на страната. Това място e известно само като "Синя дупка".
image

Разположението му на автомагистрала Hummingbird прави този естествен плувен басейн привлекателен за местните жители и туристите. Вътрешният Blue Hole се намира в системата на пещерата "Св. Херман" и е със статут на национален парк. 

image

А не е невъзможно ако желаете да предизвикате себе си да посетите Белиз и по въздух, както тези смелчаци на снимката. 


Повече инфо на:

http://www.viastars.com

http://www.belize.com/belize-blue-hole

Кой път да поема от тук? - попита Алиса.

- Зависи къде искаш да стигнеш - отговори Усмихващият се котарак.

- Няма значение - отвърна Алиса.

- Тогава няма значение и кой път ще поемеш - усмихна се загадъчно Котаракът.

- ...стига да стигна някъде - допълни Алиса.

- О, това със сигурност ще се случи, каза Котаракът, стига да вървиш достатъчно дълго.

 

Луис Карол




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3698625
Постинги: 346
Коментари: 1374
Гласове: 3078
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031